Wie is Jorik

Aangenaam, Jorik Algra, gespecialiseerd in bedrijfsfotografie. Ik heb het fotograferen niet van een vreemde. Mijn vader fotografeerde hobbymatig. Ik ben nog altijd dankbaar dat hij de liefde en passie voor deze mooie hobby aan mij heeft doorgegeven. Zonder hem was ik waarschijnlijk nooit zo gepassioneerd gaan fotograferen en waarschijnlijk ook nooit met het vakgebied bedrijfsfotografie in aanraking gekomen. Nadat ik eerst, net als mijn vader, een hele tijd puur als hobbymatig foto’s had gemaakt, besloot ik me in 2013 in te schrijven als fotograaf bij de Kamer van Koophandel. Dat was best een spannende stap, maar ook een stap waar ik nooit spijt van heb gehad. Ik geniet dagelijks van het feit dat ik als fotograaf iets kan toevoegen aan iemands business, event of aan iemands website. Iedere nieuwe opdracht, iedere nieuw project zie ik weer als een nieuwe uitdaging. Dat kan ook niet anders, door de grote variatie aan klanten. Bedrijfsfotografie is een vak apart, maar ook een heel erg leuk en uniek vak. De reacties en waardering van klanten dragen daar zeker ook aan bij. Een bedrijfsreportage maken is dus ook echt nooit saai. Ik sta alweer te popelen om morgen met mijn volgende opdracht aan de slag te gaan.

Bedrijfsfotografie door Jorik Algra

Graag vertel ik u hoe ik kijk naar bedrijfsfotografie en waarom ik een goeie partij ben voor uw bedrijf en uw zakelijkportret.

Op de eerste plaats ben ik er goed in om mensen op hun gemak te stellen. Ik besef heel goed dat het niet niets is als een fotograaf uw bedrijf in beeld komt brengen. U wilt uw beste beentje voor zetten en dat op de best mogelijke manier in mijn foto’s uitgedrukt zien. Ik merk dat ook bij het maken van bruidsreportages. Sommige mensen zijn ontspannen, ander wat minder als ze mij met mijn camera zien. Ze willen zo goed mogelijk op de foto komen, niet wetende dat ik ze ook fotografeer als ze het niet in de gaten hebben. Voor mij is dit dagelijks werk. Ik kom zeer regelmatig bij nieuwe klanten over de vloer en het lukt mij altijd om voor een ontspannen sfeer te zorgen.
Goed voor u om te weten en wellicht ook een geruststelling: ik maak heel veel foto’s die u nooit zult zien. Van iedere serie shoots bewaar ik alleen de allerbeste foto’s. Met minder neem ik geen genoegen. Maar ook in sessies waarvan u mogelijk denkt dat er geen enkele goeie foto tussen zit, vind ik achteraf vaak een pareltje dat mooi past in uw bedrijfsreportage. Donkere ruimtes zijn bijvoorbeeld niet makkelijk te fotograferen, dat klopt. Toch ben ik altijd blij met het eindresultaat. Ik ga iedere uitdaging aan, ook als mijn werkruimte (zeer) beperkt is of als ik op hoogte moet werken (denk aan fabriekshallen). Als u ook foto’s wilt hebben waarop personeel aan het werk is, ben ik afhankelijk van hun medewerking. Soms vergt het series van tientallen foto’s maar daarvoor geldt hetzelfde, net als bij de bruidsreportages. Er zitten altijd foto’s tussen die zowel ik als de klant (en dat is uiteraard het belangrijkste) uitermate tevreden mee zijn. Als u mij het vertrouwen geeft door met mij samen te werken, garandeer ik u een zakelijkportret dat door mijn aanpak uniek is in zijn resultaat.

Jorik als mens

Behalve fotograaf ben ik uiteraard ook gewoon mens. Zo ben ik vader van de drie leukste kinderen. In het contact met mijn vrouw, mijn kinderen, met vrienden en mijn familie ben ik dezelfde Jorik als in samenwerking met klanten. Men heeft het vaak over mijn enthousiasme. Omdat ik me niet anders voor doe dan ik ben, heb ik dat zelf soms niet eens in de gaten. Feit is dat als ik ergens positief over ben, er vol voor ga. Dat geldt voor gezellige dingen ondernemen met mijn gezin, voor leuke uitjes met vrienden maar net zo goed voor alles uit de kast halen voor een goed eindproduct. Mensen geven mij ook snel hun vertrouwen, waarschijnlijk omdat ze vlot in de gaten hebben hoe ik in elkaar steek. Mensenmens en betrouwbaar, dat is wat ik ook vaak over mezelf hoor zeggen. Ik zal die eigenschappen niet ontkennen en denk dat ze me ook helpen bij mijn beroep als fotograaf.

De mens Jorik voor u als klant

Dat enthousiasme neem ik ook mee naar mijn werk, net dus als mijn betrouwbaarheid en het mensenmens zijn. U gaat dat merken als ik bezig ben met uw bedrijfsreportage. Ik kan in mijn vakgebied, de bedrijfsfotografie, geen ander mens zijn dan wie ik privé ben. Ik hou van gezelligheid en een goed gesprek. Ik ben erg makkelijk in de omgang en ben sterk in het levelen met wie dan ook. Het ene moment ontspan ik dus en maak ik een praatje, het andere moment heb ik de focus weer volledig op het schieten van de best mogelijke plaatjes. Ik kom dan in een flow en maak meer foto’s dan u in de gaten heeft. Dat stukje afleiding heb ik ook nodig. Het helpt me in mijn creativiteit en in het oplossen van problemen: “hoe zal ik deze situatie nu eens aanvliegen?” Het helpt me ook om scherp te blijven. Zoals eerder genoemd heeft bedrijfsfotografie ook als kenmerk dat het soms lastig kan zijn goede foto´s te maken. Als fotograaf moet ik bijvoorbeeld dealen met de bedrijfsruimtes zoals ze zijn, en met hun inrichting, met hun mogelijkheden en hun onmogelijkheden. Eerlijk gezegd geeft me dat juist een kick. Ik bekijk de situatie, overweeg een aantal opties en neem even afstand. Daarna weet ik vaak direct wat de beste positie is, welke lens ik ga gebruiken, of ik extra licht nodig heb et cetera. Door even te ontspannen, kom ik scherper terug dan voorheen. Ik kijk weer met een frisse blik en dat levert vaak de beste resultaten op. Zo maak ik ook uw bedrijfsreportage.

Geïnteresseerd in mijn bedrijfsfotografie?

Zo, dat was een heel verhaal, over mij, over bedrijfsfotografie en over hoe die twee samen gaan. Ik kan me voorstellen dat u vragen hebt, mogelijk ook specifieke vragen over wat ik als bedrijfsfotograaf voor u kan betekenen. Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik beantwoord uw antwoorden graag, en zo snel mogelijk. Uiteraard kunnen we altijd een kop koffie drinken om de mogelijkheden van een zakelijkportret te bespreken, dat verplicht u tot niets. U kunt aangeven wat uw wensen zijn, ik zal u uitleggen hoe ik in uw specifieke situatie ongeveer te werk zal gaan. U begrijpt dat ik de locatie zal moeten zien om te vertellen wat mijn aanpak voor uw bedrijf zal zijn. De kans is ook groot dat ik daar direct allerlei ideeën krijg en altijd weer uniek in zijn soort. Zo uniek zal ook uw bedrijfsreportage straks worden als u besluit om met mij samen te werken. Ik beloof u dat u meer bezoekers op uw website gaat krijgen

Aanbevolen artikelen